Susamın faydaları ve zararları nelerdir?

Susamın faydaları nelerdir?

Susam, omega-3 yağ asitleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, potasyum, B vitamini, E vitamini ve çeşitli antioksidanlar gibi birçok faydalı besin maddesi içermektedir. Susam, ayrıca kalp sağlığını koruma, kemiklerin sağlıklı kalmasına yardımcı olma ve bağışıklık sistemini güçlendirme gibi faydaları da vardır.

Susamın zararları nelerdir?

Susam, tüketilen miktarına göre bazı zararlar da içerebilir. Örneğin, aşırı miktarda tüketildiğinde susam, kilo almaya yardımcı olabilir ve bu da obeziteye yol açabilir. Ayrıca, susamın yüksek miktarda tüketilmesi, yüksek miktarda yağ içeriği nedeniyle kolesterol seviyelerini artırabilir.

100 gr. Susamın besin değerleri nelerdir?

100 gr. susam, yaklaşık 584 kalori, 20 gr. protein, 52 gr. yağ ve 21 gr. karbonhidrat içermektedir. Ayrıca, bu miktarda susam ayrıca kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, potasyum, B vitamini, E vitamini ve çeşitli antioksidanlar gibi birçok faydalı besin maddesi içermektedir.

Kimler susam tüketmemeli?

Susamın yüksek miktarda yağ içeriği nedeniyle, kolesterol seviyeleri yüksek olan kişiler susam tüketmemelidir. Ayrıca, susamın içeriğinde bulunan özel bir protein olan süksinat, bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle, bu proteinlere karşı alerjisi olan kişiler de susam tüketmemelidir.

Susam ilk ne zaman keşfedildi?

Susam, MÖ 4000'lerde Orta Doğu bölgesinde keşfedilmiştir. Daha sonra, Güney Asya, Afrika ve Avrupa'ya yayılmış ve günümüzde dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilmektedir.

Dünyada ve Türkiye'de Susam nerelerde yetişir?

Dünya genelinde susam, tropikal ve subtropikal bölgelerde genellikle kurak iklim koşullarında yetiştirilmektedir.Türkiye'de susamın büyük bir bölümü Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmektedir. Ayrıca, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de susam yetiştiriliyor. Bu bölgelerin iklim koşulları, susamın yetiştirilmesi için uygun olduğu için, Türkiye susam üretiminde dünya genelinde önemli bir yere sahiptir.

08.12.2022 17:55

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR