Solakların karakteristik özellikleri nelerdir?

Solakların karakteristik özellikleri nelerdir? Solak olmanın avantajları ve dejavantajları nelerdir?

Solaklar genellikle daha akıllıdır

Dünyanın sadece %10’u solak olmasına karşın, üstün zekalılar kulübü MENSA’nın üyelerinin %20’si solaktır.

Bilgileri çok daha hızlı işlerler

Solaklar beyinlerinin iki lobunu da çok daha sık olarak birlikte kullanabilirler, bu da onlara solak olmayanlara göre daha hızlı ve daha çok bilgi işleme kapasitesi sağlar.

Daha hızlı iyileşme gösterirler

Solak olmayanlara göre dizayn edilmiş bir dünyada yaşamak zorunda oldukları için beyinlerinin iki tarafı da her zaman aktiftir, bu sebeple solakların vücutlarının tek tarafını etkileyen bir felç geçirmeleri halinde daha hızlı iyileşme gösterdikleri çalışmalarla sabittir.

Sanatsal yönleri çok daha ağır basar

Solak insanların sanatsal yönü solak olmayanlara kıyasla çok daha ağır basar. Michelangelo, Rembrandt, Leonardo da Vinci, vb. sanatçılar solaktır.

Spor dallarında daha başarılı olurlar

Sebebi tam olarak bilinmese de, solak olmayanların solak rakiplerine karşı daha başarısız oldukları araştırılmış bir gerçektir. Solaklar özellikle boks, tenis, vb. sporlarda çok daha başarılıdır.

Solakların hafızaları daha iyidir

Sadece solak olanlara özgü bir durum değil, solak insanların çoğunlukta olduğu bir aileden gelen solak olmayan kişilerde de görülen bir durumdur. Solak insanların epizodik hafızası (olayları hatırlama kabiliyeti) solak olmayanlardan çok daha iyidir.

Solaklar çok yönlüdür

Beyinlerinin daha hızlı düşünmesinden dolayıdır ki solaklar aynı anda birden fazla işi yapabilme becerisine sahiptirler.

Solaklar kuyrukta daha kısa süre beklerler

“Bu ne saçma şey” demeden önce bilimsel verilere bir göz atalım: Solaklar kuyruklarda, solak olmalarından dolayı sol taraftaki kuyruğa girme eğilimindedirler ki bilimsel araştırmalara göre soldaki kuyruk daha hızlı ilerler.

Solaklar daha fazla para kazanırlar

Yapılan araştırmalara göre üniversiteye giden solaklar, solak olmayanlara göre %13 daha fazla para kazanmaktadır. Ancak maalesef kadınlar için aynı durum geçerli değil, üniversite mezunu solak kadınlar, solak olmayan hemcinslerinden %5 daha az kazanıyor.

Solaklar daha iyi sürücüdürler

Solakların ilk denemede ehliyet sınavını verme oranı %57 iken, bu rakam solak olmayanlarda %47’dir.

Solaklar daha hızlı düşünürler

Solaklarda, beynin sağ ve sol yarısı çok daha hızlı şekilde iletişim kurar, başka bir deyişle solaklar daha akıllıdır demiştik zaten.

Solakların görsel yönleri daha ağır basar

Solaklar yazıdan ziyade görsel şeyleri algılamada daha iyidir. Fotoğrafçılık, ressamlık, vb. alanlarda hukuk ve edebiyat gibi alanlardan çok daha başarılıdırlar.

Solaklar daha hızlı klavye kullanırlar

Standart bir QWERTY klavyede solak insanlar belirgin şekilde daha hızlıdır. Sadece sağ el kullanılarak yaklaşık 450 kelime yazılabiliyorken, sadece sol el kullanılarak yazılabilen kelime sayısı 3.400’dür.

İyi tasarımcılar solaklar arasından çıkar

Bunun sebeplerini yukarıdaki maddelerde sıraladık, örneklemek gerekirse, beş orijinal Macintosh bilgisayar tasarımcısından dördü solaktır.

Dünyaca ünlü solaklar kimlerdir?

Dünyaca ünlü solaklar arasında Leonardo Da Vinci, Michelangelo Buonaroti, Charlie Chaplin, Jimi Hendrix, Albert Einstein, Marie Curie, Pele, Jennifer Lawrence, Scarlett Johansonn , Nicole Kidman, Angelina Jolie, Julia Roberts, Tina Fey, Jim Carrey, Tom Cruise, Robert De Niro, Morgan Freeman ilk akla gelenler...

Toplumun yüzde kaçı solak?

İstatistiklere göre dünyanın yaklaşık % 10'u solaktır.

Solak olmak doğuştan mı olur?

Solaklık genetik ve biyolojik bir özelliktir. Bir insanın kendi doğal yapısında bulunur. Bunu dışardan değiştirmeye kalkışmak biyolojide olumsuz etkiler yaratabilir. Bu olumsuzlukların içinde disleksi, kekemelik ve çocukluk depresyonu da vardır.

Solaklık anneden mi babadan mı geçer?

Mc Manus ve Bryden adlı bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre sağ elini kullanan anne babanın solak bir çocuğa sahip olma ihtimali %9.5. Bu oran, anne ya da babadan biri solaksa %19.5'e yükseliyor. Anne ve babanın her ikiside solaksa çocuğun solak olma şansı %26'yı buluyor.

Sol elle yemek yemek haram mıdır?

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(sav) sağ eli yemek ve içmekte sol eli de taharette kullanmış ve bizlere de bunu öğütlemiştir. Bu nedenle sağ elle yemek ve içmek ve sol elle de taharette kullanmak sünnettir. Zaruret olmadıkça bunun aksini yapmamak gerekir.

Solaklar için ayrıca şunları da söylemek mümkündür. Solaklar sağ ellerine göre sol ellerini tercih eden insanlardır. Solaklık, dünya nüfusunun yaklaşık %10'una denk gelir ve solakların bazı karakteristik özellikleri vardır. Bu özellikler arasında şunlar sayılabilir:

  1. Yaratıcılık: Solaklar, sağ ellerine göre daha yaratıcı olabilirler. Bu, beynin sağ ve sol yarım küreleri arasındaki iletişimin farklı olmasından kaynaklanabilir.

  2. Duygusallık: Solaklar, sağ ellerine göre daha duygusal olabilirler. Bazı araştırmalar, solakların duygusal yönelimlerinin daha güçlü olduğunu göstermektedir.

  3. Problem çözme: Solaklar, sağ ellerine göre daha iyi problem çözebilirler. Sol elini daha fazla kullanarak, beyinlerinde farklı bağlantılar oluşabilir ve daha iyi problem çözme becerileri kazanabilirler.

  4. Sağlık: Solaklar, bazı sağlık sorunlarına daha yatkın olabilirler. Örneğin, solaklar, sağ ellerine göre daha fazla şizofreni, depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi zihinsel sağlık sorunlarına yakalanabilirler.

  5. Spor: Solaklar, bazı sporlarda avantajlı olabilirler. Örneğin, boksta solakların avantajlı olduğu düşünülmektedir çünkü çoğu bokçu sağ elle dövüşmeye alışkındır ve solak rakipleri ile mücadele etmek zor olabilir.

Elbette solakların tümü bu özelliklere sahip olmayabilir ve her insan farklıdır. Ancak solaklar hakkında yapılan araştırmalar, solakların bazı karakteristik özellikleri paylaşabileceğini göstermektedir.

14.09.2022 23:24