Meme Kanseri nedir? Meme kanserinin belirtileri nelerdir?

Meme kanseri, memeyi oluşturan süt bezleri veya memedeki kanalları döşeyen hücrelerin kontrolsüz çoğalmaları ve başka organlara yayılarak çoğalmaya devam etmeleri sonucunda gelişen erken teşhiste tedavi edilebilen bir hastalıktıır.

Dünya genelinde, Avrupa Birliğine bağlı 28 ülkede, ABD’de ve ülkemizde, meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanserler arasında birinci sırada yer almaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde her 8 kadından 1’ine meme kanseri tanısı konulmaktadır. Ülkemizde ise her yıl ortalama 24.000 kadın meme kanserine yakalanmaktadır. Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), meme kanserinin kadınlarda kansere bağlı hayat kaybı nedenleri arasında birinci sırada olduğunu bildirmektedir.

Meme kanseri nedir?

Meme kanseri, kısaca meme dokusunda yer alan hücre ve hücre gruplarının kontrolsüz biçimde çoğalması ve bu çoğalma sonrasında kanserli hücre yapılarının ortaya çıkması olarak tanımlanabilir. Sıklıkla meme kanallarında veya süt bezlerinde görülen bu kontrolsüz çoğalma sonucunda memede kitle ve benzeri yapılar meydana gelir. Daha sonra hızlı şekilde çoğalmaya devam eden kanser hücreleri genellikle kendi çevrelerinde yer alan dokulara tutunarak belirli bir alanda büyüme gösterir. Dışarıdan el ile fiziksel muayene sonucunda fark edilebilen bu kitle, meme kanserinin akciğer, karaciğer, mide ve benzer organ kanserlerine göre çok daha kolay fark edilmesini sağlar. Erken evrede tanı almasını ve etkin şekilde tedavisini kolaylaştırır. Bu nedenle kendi kendine meme muayenesi olarak adlandırılan bu yöntem, meme kanseri ile mücadele kapsamında kritik öneme sahiptir.

Meme Kanserinde Başlıca Belirtiler nelerdir?

  • Memede veya koltukaltında ele gelen kitle
  • Meme başından akıntı
  • Meme başında içe çekilme veya şekil bozukluğu
  • Meme başı derisinde soyulma, kabuklanma
  • Meme cildinde yara veya kızarıklık
  • Meme cildinde ödem, şişlik, içe doğru çekintiler
05.04.2022 00:47

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR