Bitter çikolata sağlıklı mı? Bitter çikolatanın faydaları nelerdir?

Bitter çikolata sağlıklı mı? Bitter çikolatanın faydaları nelerdir?

Bitter çikolata insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir atıştırmlıktır. Ancak yine de her gıda da olduğu gibi bitter çikolatayı yeterli miktarda tüketmek gerekir. Fazla tüketilen her gıdanın zararlı olduğunu unutmamak gerekir..

Bitter çikolatanın faydaları nelerdir?

Bitter çikolata içerisindeki bileşenler sayesinde insan sağlığı açısından büyük bir katkılar sağlamaktadır. 100 gram bitter çikolata içerisinde tahmini olarak %75 - %85 kakao mevcuttur. Bu kakaonun yanı sıra lif ve mineral bulunması bitter çikolatanın faydasını arttırmaktadır.

Bitter çikolata içeriğinde kalp sağlığı açısından da önemli bileşenler barındırmaktadır. İçerisinde bulunan oleik asit, steraik asit ve palmitik asit insan sağlığı açısından oldukça önemlidir.

İçerisindeki büyük ve güçlü antioksidan barındıran bitter çikolata bu özelliği sayesinde insanın sağlıklı yaşam sürmesi açısından büyük fayda sağlamaktadır.

İçerisindeki bileşenler sayesinde insan vücudundaki kan akışının iyileşmesinin yanı sıra kan basıncının düşmesi açısından da faydalıdır.

Kalp sağlığı için oldukça önemli olan bitter çikolata kolesterol seviyesinin düşürülmesi için de büyük bir etkiye sahiptir. Böylece kalp hastalığının oluşması riskini oldukça azaltır aynı zamanda bitter çikolata cildin güneşin zararlı etkilerinden korunması açısından da yardımcıdır.

Bitter çikolata beyin fonksiyonları açısından da yardımcı bir görev almaktadır. Beynin sağlıklı ve sistematik şekilde çalışmasını olumlu yönde katkı sağlayan çikolata düzenli tüketildiğinde bu etkiye sahiptir.

Aynı zamanda bu çikolatanın da etkisi olduğu düşünüldüğünde insanın daha enerjik ve dinç olmasına katkı sağlar.

İçerisindeki bileşenlerin salgıladığı mutluluk hormonu sayesinde çikolatayı tüketen kişi kendini daha mutlu ve pozitif olarak hissetmektedir.

Kendini mutlu hisseden kişinin ise stresi azalır ve bu durumda daha pozitif bir bakış açısına sahip olur.

Bitter Çikolata

Günlük bitter çikolata tüketimi en fazla ne kadar olmalı?

Bitter çikolata içerisindeki bileşenler sayesinde vücuttaki çeşitli fonksiyonlar aktive edilir ve bu da bitter çikolatanın tüketilmesi ihtimalini artırır. Ancak her şeyin fazlasını tüketmek zararlıdır. Bu yüzden gün içerisinde sağlıklı açıdan değerlendirildiğinde tüketilmesi gereken miktar 25 gramı geçmemelidir. Bu ise 2,5 kareye tekabül etmektedir. Eğer fazla tüketim olursa bu kişinin kilo almasına ve vücuttaki şeker oranının yükselmesine sebep olabilir.

Bitter çikolata içindeki besin değerleri

Besin Değeri 100 gram ve 1 Parça 5 gram İçin ;

  • Kalori 479 kcal - 23.9 kcal
  • Karbonhidrat 47.0 g - 2.0 g
  • Lif 15.6 g - 0.8 g
  • Protein 5.3 g - 0.3 g
  • Yağ 30.0 g - 1.5 g
  • Kolesterol 0.0 mg - 0.0 mg
  • Potasyum 397.0 mg - 19.9 mg
  • Kalsiyum 63.0 mg - 3.1 mg
  • Demir 3.2 mg - 0.2 mg

Bitter çikolata kilo aldırır mı?

Bitter çikolata kararında yendiğinde kilo aldırmaz, aksine yağ yaktıran bir özelliği bulunmaktadır. Tokluk hissini arttırması, kan şekerini dengelemesi gibi özellikleriyle de diyete katkı sağlayabilir.

Bitter çikolata yağ yakar mı?

Siyah çikolata acı veya bitter adı ile de biliniyor. Çikolatanın bu çeşidi hem çok sağlıklı hem de süper yağ yakıcı etkisine sahip. Yağ yakması da özellikle en tehlikeli yağ deposu dediğimiz karın çevresi yağları üzerinde süper eritici özelliktedir.

Bitter çikolata aç karnına yenir mi?

Yapılan bazı araştırma sonuçlarına göre sabah uyandıktan sonraki bir saat içerisinde yenilen Bitter Çikolata hem vücudun yağ yakmasını hızlandırıyor hem de kan şekerinin dengelenmesine katkı sağlıyor.

Bitter çikolata beyne iyi gelir mi?

Vücuda enerji veren ve kan akışını hızlandıran bitter çikolata, beyindeki kan akışının da hızlanmasına yardımcı olarak beynin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Zihnin daha açık kalmasına yardımcı olarak dikkat dağınıklığına engel olur.

Bitter çikolata uyku yapar mı?

Bitter çikolata her ne kadar mutluluk hormonu salgılamaya yardımcı olsa da uyumadan önce tercih etmemeniz gereken yiyeceklerden biridir. İçerdiği fazla kafein uyku öncesi sinir sistemini uyararak ve kalp atışını hızlandırarak uykuya dalmanızı zorlaştırır.

Bitter çikolata strese iyi gelir mi?

Çikolatalar phenethylamine (PEA) içermektedir. Phenethylamine ise sinir sistemini uyarır, bazı salgıların salınmasını tetikler, ağrıları dindirir ve insanın kendini iyi hissetmesini sağlar. Çikolata beyindeki serotonin seviyesini arttırır ve mutluluk hissi verir. Tüm çikolata çeşitleri mutluluk hormonu salgısında etkilidir. Bitter çikolata da stresinizi yatıştırarak beyninizin dingin olmasını sağlar. Bu nedenle her gün bir parça bitter çikolata yemeniz sinir sisteminiz açısından faydalı olacaktır.

Bitter çikolata iltihabına iyi gelir mi?

BİTTER ÇİKOLATA VE KAKAO Flavanoller, çikolatanın iltihap önleyici etkilerinden sorumludur ve atardamarlarınızı çevreleyen endotel hücrelerini sağlıklı tutar. Bununla birlikte, bu anti-inflamatuar faydalardan yararlanmak için en az %70 kakao içeren bitter çikolatayı seçtiğinizden emin olun.

Bitter çikolata cilde iyi gelir mi?

Doğru oranda bitter çikolata tüketmek kakaonun içeriğindeki flavanoller ve antioksidan özellikteki bileşenlerin cilde etki etmesine imkan sağlayabilir. Bitter çikolata yemek ciltteki kuruluğu azaltır, cildine ihtiyacı olan nemi sağlar ve cildinin ışıltılı görünmesine yardımcı olur.

Bitter çikolata kabızlık yapar mı?

Ayran yoğurt, kefir, bitter çikolata, turşu ve peynir probiyotik kaynağıdır ve tüketildiğinde kabızlığınız geçebilir.

Bitter çikolata dişleri çürütür mü?

Çikolata dişleri çürütür. Aksine bitter çikolata dediğimiz acı çikolata diş çürüğünü engeller. Ama sütlü çikolata onun dışında katkı şeker maddesi içeren yiyecekler dişlerimizi çürütür. Yemek yedikten sonra ne kadar çikolata yerseniz yiyin ardından dişinizi fırçalarsanız dişiniz de çürük oluşmaz. Aslında bu tüm gıdalar için geçerlidir.

1 kare bitter çikolata kaç kalori?

Çikolatanın en masum hali, bitter çikolata. %60 oranında yoğun kakao içeren 1 adet ülker bitter çikolata (40 gr) 226 kcal içerir. Gün içinde küçük kare parçalar halinde tüketildiğinde iştah kesen bir yiyecek olduğu bilinir. Küçük paket ülker bitter çikolata 23 gr karbonhidrat, 2 gr protein, 14 gr yağ içerir.

Unutmamanız gereken en önemli şeylerde biri de herhangi bir gıdanın tedavi edici özelliğini yine doktorunuzun bilgisi ve kontrolü dahilinde değerlendirmenizdir. Burada yer alan içerikler sizlere ön bilgi vermek amaçlıdır.

Sporcular neden bitter çikolata yer?

Bitter çikolata, yorulan kaslarınızı yenilemek için daha fazla oksijen getiren kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabilecek flavonol bileşiklerini içerir. Bu yüzden antrenman sonrası bitter çikolata yemek faydalı olur.
17.09.2022 12:24

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR