Akvaryum temizliği nasıl yapılır?

Akvaryum temizliği akvaryumda yaşan balıkların sağlığı için oldukça önemli bir konudur. Su içinde çok fazla kir birikmeden ve yosun bağlamadan temizliği düzenli olarak yapmanız gerekmektedir. Bu sebeple akvaryumların her ay iki kere düzenli olarak temizlemeniz gerekir. Böylelikle içindeki balıkların ömrü de artmış olur.

Akvaryum neden yosun tutar?

Düzenli bir şekilde temizlenmeyen akvaryumların özellikle dibinde yosunlar oluşur. Bu yosunlar hem balıkların ömrünü azaltır, hem de akvaryumda pis bir görüntü oluşturur. Bu nedenle iki haftada bir akvaryum dibinin, camlarının ve filtresinin temizlenmesi ve suyunun tazelenmesi gerekir.

Akvaryum temizliğinde hangi malzemeler kullanılmalı?

Akvaryum temizliğinde yanınızda ne olursa olsun içi su dolu büyük bir kova bulundurmalısınız. Bu kovanın içine akvaryumda ki balıkları kepçe yada süzgeç yardımıyla yerleştirmeniz gerekiyor. Akvaryum temizlerken kullanmanız gereken diğer ürünleri şuşekilde sıralayabiliriz.

  • Plak temizleyici
  • Toprak temizliğinde kullanmak için sifon
  • Kese
  • Akvaryum Süngeri
  • Tuz
  • Temiz Su

Akvaryumdaki balıkları dikkatli bir şekilde çıkardıktan sonrasında yapmanız gereken ilk işlem dekor süsleri ile bitkileri çıkarmaktır. Uzun süre temizlenmemiş bir akvaryumun temizliğinde ilk olarak suyu boşaltmalı, ardından bitki, kum benzer biçimde ürünleri tahliye etmelisiniz.

Akvaryum detarjanla temizlenir mi?

Akvaryum temizliği için özel üretilen süngerler vardır. Bu süngerlerle akvaryumun camını kolayca temizleyebilirsiniz.

Akvaryum camına bulaşan yosunları ve kireçleri temizlemek için öncelikle boşalttığınız akvaryumu ıslatıp tuzlamanız ve 15 dakika bekletmeniz gerekiyor. Bolca suyla yıkadığınız akvaryumda tuz kalmadığına kesinlikle emin olmalısınız.

Bu işlemin ardından bulaşık deterjanını süngere sıkarak camları silmleli ve temizliğe devam etmelisiniz. Yosun yoğun olduğunda temizleme işleminizi fırça yardımıyla yapmanız daha mantıklı olacaktır. Yıkama işleminin arkasından boy suyla akvaryumu durulayarak kuruması için ters çevirin. Tabi tüm bu işlemleri yaparken akvaryumu kırmamaya hatta birinden yardım almaya özen göstermelisiniz.

Akvaryumun dibi nasıl temizlenir?

Akvaryumun dibini temizlemek için muhakkak özel üretim akvaryum sifonu kullanmalısınız. Aynı zamanda aşırı kirli akvaryumu temizlemek için duvar temizliği tuzla beraber yapılıp kum bir süzgecin içine aktarılmalı ve ardından kumu yıkayarak kiri süzgeçten akıtmalı.

Akvaryumun filtresi nasıl temizlenir?

Filtre temizliğinde İlk olarak filtrenin üstü sökülmeli. Akvaryum suyunun daha temiz olması için bu işlemin haftada 2 kere yapılması gerekiyor. Haftada iki kere sünger çıkartılıp yıkanmalı, filtre ise 2 haftada bir çıkartılarak fırçalanarak yıkanmalıdır.

Akvaryum kaç günde bir temizlenmeli?

Ayda 2 defa yapılacak temizlikle akvaryumun dibinde biriken tortuları rahatça temizleyebilirsiniz. Bu tortuları temizlemek için tüm suyu boşaltmanız şart değil. Akvaryum hortumundan yararlanarak suyun ortalama yüzde 25'ini boşaltarak temiziyle değiştirebilirsiniz.

16.09.2022 16:11

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR