Hemoroid (Basur) nedir? Belirtileri nelerdir?

Hemoroid (basur), anüs (makat) ve rektum (on dördüncü kaburga kemiğinin altındaki ince barsak bölümü) bölgesinde oluşan dilatasyonlar olarak tanımlanır. Hemoroidler, anüs ve rektum bölgesinde bulunan damarların şişmesi sonucu oluşur ve genellikle, defekasyon (darılma) sırasında oluşan yüksek basınç nedeniyle ortaya çıkar.

Hemoroidler, iki farklı şekilde sınıflandırılabilir:

  • İç hemoroidler: Anüs bölgesinde bulunan ve görünmeyen iç hemoroidler, rektum içinde yer alır.

  • Dış hemoroidler: Anüs bölgesinin dışında bulunan ve görünen dış hemoroidler, rektum dışında yer alır.

Hemoroidlerin belirtileri arasında aşağıdakiler sayılabilir:

  • Anüs ve rektum bölgesinde yumuşak ve şişkin doku hissi
  • Kanama veya kanlı akıntılar
  • Anüs ve rektum bölgesinde ağrı ve yanma
  • Defekasyon sırasında ağrı veya yanma
  • Anüs ve rektum bölgesinde dışarı çıkan yumuşak doku veya yumrular

Hemoroidler, genellikle, düzenli ve yeterli miktarda lif içeren bir diyet, düzenli egzersizler ve yeterli miktarda su tüketimi gibi önleyici yöntemlerle önlenebilir.

Hemoroidler, cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Cerrahi yöntemler arasında, hemoroidlerin çıkarılması (hemoroidektomi), hemoroidlerin ligasyonu (bağlanması) ve hemoroidlerin skleroterapisi (sertleştirilmesi) gibi yöntemler sayılabilir. Bu yöntemler, genellikle, anestezi altında uygulanır ve cerrahi yöntemler, genellikle, çok ciddi hemoroidler için tercih edilir.

Non-cerrahi yöntemler ise, hemoroidlerin küçük boyutlarda olması veya cerrahi yöntemlerin uygulanmasının riskli olması durumlarında tercih edilir. Non-cerrahi yöntemler arasında, hemoroidlerin muayene edilerek bastırılması (redüksiyon), hemoroidlerin sıkıştırılarak kapatılması (ligasyon), hemoroidlerin sıvı enjeksiyonuyla sıvıyla doldurulması (skleroterapi) ve lazerle tedavi edilmesi gibi yöntemler sayılabilir.

Hemoroidlerin tedavisinde, uygun bir yöntemin seçilmesi çok önemlidir ve bu nedenle, hemoroidlerin tespiti ve tedavisinde uzman bir hekim tarafından yönlendirilme, önemlidir. Ayrıca, hemoroidlerin önlenmesi için de, düzenli ve yeterli miktarda lif içeren bir diyet, düzenli egzersizler ve yeterli miktarda su tüketimi gibi önleyici yöntemlerin uygulanması önemlidir.

Hemoroidler, aynı zamanda, genellikle, yaşlılık, obezite, hamilelik, defekasyon sırasında uzun süre oturma pozisyonu, çok sık defekasyon, rektum ve anüs bölgesinde yer alan damarların zayıflaması gibi faktörler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bu nedenle, bu faktörlerin önlenebilmesi için de önleyici yöntemlerin uygulanması önemlidir. Örneğin, düzenli ve yeterli miktarda lif içeren bir diyet, düzenli egzersizler ve yeterli miktarda su tüketimi, hemoroidlerin önlenmesinde etkili olabilir.

Sonuç olarak, hemoroidler, anüs ve rektum bölgesinde oluşan dilatasyonlardır ve genellikle, defekasyon sırasında oluşan yüksek basınç nedeniyle ortaya çıkar.

23.12.2022 00:42