Baklava
Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş önemli bir hamur tatlısıdır. İnce yufkaların arasına yöreye göre ceviz, antep fıstığı, badem veya fındık konarak yapılır. Genel olarak şeker şerbeti ile tatlandırılır. Ayrıca bal şerbeti de kullanılabilir. Bazı ticari firmalar kendi özel şerbetlerini kullanırlar. AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Baklava denince akla ilk önce Gaziantep gelir. Türkiye'de ve Dünya'da, Gaziantep baklavasıyla tanınan şehirdir. "Gaziantep Baklavası" adıyla 2013 yılında Gaziantep Sanayi Odası tarafından coğrafi işaret olarak tescillenmiştir. İçerisinde yoğun olarak kullanılan ana malzeme, Gaziantep baklavasında Antep fıstığı olsa da, bu coğrafi olarak büyük farklılıklar gösterir. Evde yapılan baklavalarda, Güneydoğu Anadolu'da Antep fıstığı, Karadeniz'de fındık, İç Anadolu'da ceviz, Kıyı Ege'de badem, Edirne ve Trakya'da ise susam kullanılır. Genelde arananı Antep fıstıklı tipi olsa da ekonomik nedenlerle sık sık cevizlisine de rastlanır. Sade yağda baklavanın olmazsa olmazıdır. Gaziantepli ustaların baklavayı elde, incecik açılmış 40 kat yufkadan ürettiği bilinir. Gaziantep'te üretilen baklavanın, kuru baklava, özel kare baklava, midye baklava, havuç dilimi baklava, şöbiyet gibi çeşitleri bulunmaktadır.
Son zamanlarda gerçek Gaziantep Baklavasının fiyatı oldukça artmıştır. Kaliteli malzemeden Gaziantep'te üretilen güncel baklava fiyatları şu şekildedir.
- Fıstıklı Baklava : 150 TL / kg.
- Özel Kare Baklava : 180 TL / kg.
- Havuç Dilimi : 170 TL / kg.
- Midye Baklava : 220 TL / kg.
- Şöbiyet : 180 TL / kg.
- Özel Şöbiyet : 220 TL / kg.
- Bülbül Yuvası : 220 TL / kg.